Mange danskere kæmper med en stor gæld og en generel dårlig økonomi. Det kan være utrolig svært at gennemskue hvad man kan gøre, når det hele først er gået galt. Mange vælger måske at lukke øjnene for det i så lang tid som overhovedet muligt, fordi det kan være så uoverskueligt. Mange mennesker har bare heller ikke overblikket over deres egen økonomi og pludselig kan det gå helt galt. Pludselig vokser minusset på kontoen bare mere og mere og alle kreditorerne vil have deres penge. Og hvad gør man så? Du får her nogle gode råd til hvordan du håndterer din gæld og at være registreret i RKI.
Er du blevet dårlig betaler?
Hvis du gentagende gange ikke betaler dine regninger, kan du ende med at blive registreret i RKI eller Debitor Registret. Det kan have store konsekvenser for din økonomi og for dit liv generelt. Uanset om du bliver registreret det ene eller det andet sted, så betyder det, at du er blevet registeret som dårlig betaler. Mange steder vil du først blive registeret, når du har fået nogle advarsler. Det vil sige at du selvfølgelig først får selve regningen. Når du har fået regningen, og ikke betaler den, vil du få rykkere. Efter to rykkere vil du få en advarsel om registrering og herefter vil du blive registreret.
Konsekvenserne for dig og dit liv kan være store, når du først er registreret. Du kan ikke optage lån i banken. De fleste teleselskaber vil heller ikke gå med til at oprette abonnementer til dig. Du kan desuden blive nægtet muligheden for at betale produkter af på afbetaling. Andre konsekvenser kunne være, at håndværkere vil nægte at arbejde for dig. Når du skylder mere end 1.000 kr. vil du stå i det offentlige register, som betyder at alle kan se, at du står der. Derfor kan det have store konsekvenser, hvis du ikke betaler dine regninger i tide.
Læg et budget
Hvis du føler at din økonomi sejler, er det første du skal gøre, at få et overblik over din økonomi. Det gør du ved at lægge et budget. Du skal først og fremmest finde ud af hvad du bruger penge på. Herefter skal du holde dette op mod det du tjener og om du så bruger de penge fornuftigt. Du kan starte med at printe dine kontobevægelser for det sidste år ud. Du tager nogle kuglepenne eller tuscher i forskellige farver og streger udgifterne ud alt efter kategori. På den måde får du et overblik over, hvad du bruger dine penge på.
Når du ved hvor du bruger dine penge, skal du tænke dig godt om. Bruger du så rent faktisk dine penge fornuftigt? Bruger du flere penge end du tjener? Hvis du kan svare ja til begge eller bare det ene af de to spørgsmål, skal du kigge din økonomi igennem og have lagt et ordentligt budget. Du skal have styr på hvilke faste udgifter du har. Herefter skal du have styr på hvor mange penge du har til alt det andet – det er mad og fornøjelser. Når du har lagt budgettet efter dine faste udgifter og andre udgifter, skal du selvfølgelig også holde det.
Få styr på gælden
Når du har kigget din økonomi igennem, skal du også have styr på din gæld. Hvis du skylder penge, og ikke betaler af på lånene, er det vigtigt at få arbejdet dette ind i dit budget. Du skal have styr på hvor mange penge du skylder væk og til hvem. Herefter skal du have styr på hvilke lån, der skal betales hvornår og med hvilken hastighed. Du skal nemlig prioritere i lånene.
De lån med den højeste rente, skal være nogle af de lån, som du hurtigst skal betale ud. På den måde kan du spare mange penge. Der er selvfølgelig også nogle kreditorer, der er vigtigere end andre. Disse skal selvfølgelig også prioriteres først. Hvis du synes det er svært at overskue, kan du eventuelt sætte dig sammen med en gældsrådgiver for at få råd og vejledning. Det kan nemlig være meget uoverskueligt for mange mennesker, og man kommer ikke til bunds i gælden, før man får det fulde overblik over situationen.